Tıp Eğitiminin Niteliği

Öğretim Dili
Fakültede öğretim dili Türkçedir.

Eğitim-öğretime başlama tarihi
Bir akademik eğitim-öğretim yılı, dönem olarak ifade edilir ve en az otuz iki haftayı kapsar. Yıl sonu ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Her dönem güz ve bahar yarıyıllarının toplamından oluşur. Birinci yarıyılın (güz dönemi) bitiminde en az iki haftalık bir ara tatil verilir. Sürekli eğitim-öğretim yapılan VI ncı dönemde ara tatil yapılmaz.

Eğitim-öğretim süresi ve şekli
Tıp doktorluğu eğitim-öğretim süresi altı yıldır. Öğretim programının amacı, Ulusal Çekirdek Eğitim Programında (UÇEP) tanımlanmış olan asgari bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır.
Tıp Doktorluğu eğitim-öğretimi birbirini izleyen ve aşağıda belirtilen üç devreden oluşur:
a) Temel Tıp Bilimleri Devresi: I ve II nci dönemleri kapsar.
b) Klinik Bilimleri Devresi: III üncü, IV üncü ve V inci dönemleri kapsar.
c) İntörn Doktorluk Devresi: VI ncı dönemi kapsar.

Fakültede dönem geçme esaslarına göre hazırlanmış eğitim-öğretim programları uygulanır. Tıp doktorluğu düzeyinde akademik eğitimin her bir döneminin başarılmış olması bir sonraki döneme başlamanın ön şartıdır. Bu nedenle ön koşullu olmadığı saptanan ortak ve zorunlu dersler dışında, bir dönemin bütün dersleri, uygulamaları ve stajları başarılmış olunmadan bir üst döneme geçilemez.

Öğrencilerin eğitim-öğretim programını tamamlama süresinin değerlendirilmesi, 2547 sayılı Kanunun ve Giresun Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yapılır.

Eğitim-öğretim programının temel tıp bilimleri devresi ve klinik tıp bilimleri devresi; teorik dersler, pratik (uygulama) dersler ve bağımsız öğrenme zamanlarını içerir.

A) TEORİK DERSLER: Düz anlatım-sınıf dersi, seminer, konferans, interaktif grup tartışmaları, panel, entegre oturum, yuvarlak masa, film tartışmaları, modül ve benzeri eğitim yöntemlerini içerir.
1) Sınıf dersi: Öğretim üyeleri/görevlileri tarafından kavramsal bilgilerin büyük gruplara sunulduğu ve tartışıldığı oturumlardır.
2) Öğrenci sunumu: Öğrenciler tarafından sunulan seminer, ders, makale, olgu, proje, poster ve benzeri sunumların yer aldığı oturumlardır.
3) Entegre oturum: Ders kurulu veya staj bloğu içinde yer alan seçilmiş konuların, farklı disiplinler tarafından olgu ya da durum temelinde anlatıldığı, temel ve klinik tıp bilimleri bilgilerinin kaynaştırılmasını, ilişkilendirilmesini ve pekiştirilmesini amaçlayan büyük gruplarda yapılan oturumlardır.
4) Panel: Konunun uzmanları tarafından güncel bir konunun veya sorunun derinlemesine işlenerek büyük gruplarda tartışıldığı oturumlardır.
5) Olgu oturumları-tartışmaları: Öğretim üyesi/görevlisi tarafından en az bir olgu üzerinden temel ve klinik tıp bilimleri bilgilerinin kaynaştırılmasını amaçlayan oturumlardır.

B) PRATİK (UYGULAMA) DERSLER: Öykü alma, fizik muayene, hasta başı tartışma, hasta dosyası hazırlama, epikriz-rapor hazırlama, laboratuvar çalışmaları, demonstrasyon, simüle hasta uygulamaları, poliklinik-operasyon-girişim gözlemleri, grup ödevleri, bağımsız ödev, web tabanlı anlatım, saha çalışmaları, teknik gezileri ve benzeri eğitim yöntemlerini içerir.
1) Mesleki beceri uygulamaları (MBU): İlk 3 yıl boyunca yatay ve dikey koridor kapsamında yer alan, temel hekimlik uygulamaları becerilerinin geliştirildiği kurul dışı pratik uygulamaları içerir. Mesleki Beceri Uygulama Koordinatörlüğü ile Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı koordinasyonu ve ders programında tanımlanmış Fakültenin öğretim üyeleri sorumluluğunda yürütülür.
2) Hasta başı uygulamalı eğitim: Hasta hizmeti sunulan servis ve poliklinik ortamlarında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerdir.
3) Simüle hasta eğitimi: Öğrencinin birebir ya da gruplar halinde, simüle hasta laboratuvarında, hasta rolü oynayan gönüllülerle hekim-hasta görüşmesi yaparak öykü alma, fizik muayene, ayırıcı tanı, iletişim becerileri geliştirdiği oturumlardır.
4) Alan çalışması: Öğrencinin eğitici eşliğinde uygulamalı becerilerini pekiştirmek amacıyla Fakülte dışındaki ortamlarda geçirdiği, eğitim programı kapsamında yer alan zaman dilimidir.

C) BAĞIMSIZ ÖĞRENME: Öğrencinin, teorik ve uygulamalı derslerde edindiği bilgileri pekiştirmek amacı ile kendisine sağlanan araç-gereçlerle, kendi kendine öğrenme süreçlerini devam ettirdiği, eğitim programı içinde yer alan ders saatleridir.

Ç) SEÇMELİ DERSLER/STAJLAR: Alan içi ve dışı ders veya ders gruplarından oluşur.

Alınan derslerin AKTS’ye (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) karşılık gelen kredi değerleri öğrencilerin, çalışma yükleri hesaplanarak belirlenir. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredileri toplamı yıllık 60 AKTS kredisi olmak zorundadır.